Lorem Ipsum prikladno kineske tematike

        Opaska autora: oduvijek mi se sviđala Wu Zetian. Povijest ne poznaje puno lukavijih, makijavelističkijih, i zanimljivijih ličnosti. Tekst dolje je o njoj, i sluzi kao lorem ipsum, priznajem da sam ga copy-pasteao (kopipejstao?) sa, vjerovali ili ne, dnevno.hr-a. Nije loš, iako vjerujem da bih napisao puno bolji tekst o njoj, cak i sa svojim skromnim znanjem. Serem. Kako god, zanimljiva žena, jednak Smišlja kako da ubije nekog o kao sto je zanimljivo koristiti lorem ipsum koji ima neki smisleni sadržaj.

 

         Dana 17. veljače davne 624. godine rođena je kineska carica Wu Zetian, jedina žena koja je ikad zasjela na kinesko prijestolje. Wu Zetian rođena je u bogatoj plemićkoj obitelji te je kao dijete naučila pisati, čitati i svirati, što je bilo neobično za ženu u to doba. Već s četrnaest godina postala je konkubina cara Taizonga, kojeg je oduševilo njeno znanje o književnosti i povijesti, pa ju je postavio da radi administrativne poslove na carskom dvoru. Nakon što je car umro naslijedio ga je njegov sin Gaozong, a Wu je poslana u budistički samostan, što je bila tradicionalna sudbina carevih udovica. No, Gaozong je bio fasciniran njenim sposobnostima i ljepotom, te ju je za nekoliko godina vratio na dvor i uzeo za svoju konkubinu.

Nakon što je rodila dva sina i zadobila carevo povjerenje, postala je suparnica carice Wang. Wu je ovom prilikom prvi puta pokazala nemilosrdnost po kojoj je kasnije postala notorna – navodno je ubila vlastitu kćer i za to okrivila caricu Wang. Car nije saznao za prijevaru te je 655. godine uzeo Wu za svoju novu caricu umjesto Wang, koja je uskoro nakon toga smaknuta.

Nova carica počela je aktivno sudjelovati u upravljanju državom, predložila mnoge reforme u poljoprivredi, poreznom sustavu, povećanju učinkovitosti rada itd. Već 660. godine car je doživio moždani udar, čime je carica Wu de facto preuzela vlast u svoje ruke. Bila je potpuno nemilosrdna prema bilo kome tko joj se suprotstavio – sve ih je dala zatvoriti ili pogubiti, uključujući i članove vlastite obitelji. Car Gaozong umro je 683. godine, a carica Wu je držala stvarnu vlast tijekom vladavina njegovih dvaju sinova, Zhongzonga i Ruizonga. Godine 690. Wu je uzurpirala prijestolje i osnovala novu dinastiju nazvanu Zhou, sa središtem u gradu Luoyangu.

Vladavina carice Wu bila je zapamćena po nemilosrdnosti i okrutnosti nje i njenih službenika. Ipak, pokazala se uspješnom vladaricom pod čijom je vladavinom unaprijeđeno gospodarstvo (posebno poljoprivreda), poboljšan položaj seljaka, proširene granice carstva, te omogućeno talentiranim ljudima iz nižih društvenih slojeva da postanu članovi državne uprave. Bila je veliki pobornik budizma, te su u njeno vrijeme izgrađeni mnogi budistički hramovi i spomenici. Vladala je do 705. godine, kada je svrgnuta državnim udarom, kojim je ujedno vraćen na vlast njen sin Zhongzong i time dinastija Tang. Umrla je iste godine, te je sahranjena u grobnici blizu današnjeg grada Xi’an.  (to je u to vrijeme bio najveći grad na svijetu, također i prvi milijunski grad i prvi grad u kojem je sustavno proveden cenzus stanovništva. Tada se zvao Chang’an, što bi značilo, da koristim engleski ipak, “perpetual peace”. Lijepo ime, i veoma kinesko. op. f. )

 

About Franjo Tušek

Croatian Chinese expat interested in anything and everything. Business, neurochemistry, philosophy, economy & and arts, to name a few. Also, a Chinese son-in-law. Quasi-Buddhist Omega Megalomaniac

7 thoughts on “Lorem Ipsum prikladno kineske tematike

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *